Министър-председателят акад. Николай Денков направи изявление в деня на размисъл в Министерския

...
Министър-председателят акад. Николай Денков направи изявление в деня на размисъл в Министерския
Коментари Харесай

След скандала с машините: Премиерът светкавично иска главата на зам.-шефа на ДАНС, хвърля оставка, ако… ВИДЕО

Министър-председателят акад. Николай Денков направи изказване в деня на размисъл в Министерския съвет. То е във връзка решение на държавното управление, взето на автограф. Ето какво заяви министър председателят, който до петък бе  в Брюксел.

„ Отново би трябвало очевидно да обсъждаме по какъв начин ще гласуваме – с машини или единствено на хартия. Защо е значимо това? На последните локални избори, извършени единствено с хартиени бюлетини, над 660 000 бюлетини бяха оповестени за недействителни. Можем единствено да гадаем какъв брой от актуалните кметове са определени с тези недействителни бюлетини “, поде Денков и продължи:

„ Срокът за узаконяване на машините за актуалните избори е през днешния ден в 17:00 часа следобяд. Вчера, надалеч преди приключване на този период, ЦИК забрани гласуването посредством машини. Това решение се основава единствено на един отчет от ДАНС,  в който наблюдения, направени в следена среда, са интерпретирани манипулативно.

Тези внушения нямат никакви учредения по следните аргументи:

1. Машините сега играят функциите на принтери, задоволително е просто да погледнете гласа си.

2. Видеозаписите в този отчет са част от рутинна процедура, с цел да се удостовери правилната работа на машините. Внушение е, че това може да повлияе на машинния избор.

3. В законно избрания период, упълномощените лица разгласиха нужния документ, че машините могат да бъдат употребявани и са изправни.

4. Докладът на ДАНС е във формат, който не подхожда на законовите условия. Създава се усещането, че преднамерено липсва условието за класифицирана информация, с цел да може този отчет да бъде публикуван оптимално бързо, без да се ревизират обстоятелствата и да изтече преди изобрния ден.

5. ЦИК заблуди общността, че машините са напуснали складовете, без нужната заповед.

6. ЦИК заблудиха обществото и че решението за засвидетелствуване на сходството на машините с Изборния кодекс е подписано единствено от виновния зам.-министър на електронното ръководство.

7. Всичко е направено в последния миг, с цел да няма време за реакция от другите институции, като Върховен административен съд да вземем за пример, който може да прегледа случая най-рано в понеделник. Сигурен съм, че след години събитията от вчерашния и днешния ден, ще се проучват в учебниците по история, като опит да се опорочи изборния развой.

Обръщам се към ЦИК да преразгледат решението си и да анулират вчерашната си заповед, като възстановите машинното гласоподаване “, сподели той.

По думите му Министерство на вътрешните работи е готово да достави машините в точния момент в изборните секции.

„ Заради показания манипулативен отчет, Министерски съвет ще гласоподава оставката на зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев незабавно “, сподели той.

„ Призовавам всички хора – на следващия ден гласувайте, без значение дали ще можете да го сторите с машини или с хартия, тъй като вашият глас е значим “, съобщи министър председателят.

Според него това е корист с Изборния кодекс и нарушаване на него.

„ Ако това напрежение сред нас и сътрудниците продължи, то няма смисъл да има кабинет “, съобщи Денков на въпрос дали би хвърлил оставката на държавното управление.

Той съобщи, че няма да покаже отчета, тъй като не желае да популяризира операция и да я легитимира по този метод.

В отчета има доста погрешни внушения и изказвания. Не виждам причина това да бъде внушавано през уеб страницата на Министерски съвет. Там има доста изказвания, те просто не са правилни. Това, което е значимо в тази ситуация е дали машините могат да се употребяват в изборния развой. Има документи, легитимиращи ги за този избор “, сподели той.

Акад. Денков съобщи, че през вчерашния ден ЦИК са нарушили Изборния кодекс.

„ Хората са комплицирани, само че ги приканвам да не се тормозят, а на следващия ден да отидат да гласоподават – с каквото желаят, както желаят, само че е значимо да гласоподават оптимално доста хора “, сподели той.

По думите му членовете на СИК би трябвало да са доста деликатни за хартиени невалидни бюлетини.

БЛИЦ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР